V jakých potravinách je nejvíc hořčíku – magnesia

Projevy nedostatku horciku v jakych potravinach je horcik

Únava, častější bolesti hlavy, křeče ve svalech. To je jen pár základních projevů nedostatku hořčíku, tedy magnesia. Ale ani pravidelná konzumace potravin s vyšším obsahem hořčíku nemusí úplně vyřešit problémy s nedostatkem, pokud jej tělo nevstřebává v dostatečném množství.

Pravidelný příjem potravin s vyšším obsahem hořčíku nemusí znamenat vyřešení problémů s nedostatkem hořčíku. Aby naše tělo hořčík přijímalo v dostatečném množství, je potřeba si ohlídat, jaké další potraviny jíte. Některé mohou totiž příjem magnesia blokovat.

Projevy nedostatku hořčíku

Pokud trpíte nedostatkem hořčíku, mohou se u vás vyskytovat bolesti hlavy, bušení srdce, třes, křeče a záškuby ve svalech, tiky ve víčkách, lámou se nehty, padají více vlasy, jste náchylnější ke stresu a můžete víc propadat depresím. Nedostatek magnesia (hořčíku) se také projevuje špatnou koncentrací únavou a nespavostí.

Kolik hořčíku denně potřebujeme přijmout?

Dospělý muž denně potřebuje okolo 400 mg hořčíku na den. Dospělá žena okolo 350 mg hořčíku na den. Doporučená denní dávka stanovená EU je 375 mg/den. Osoby se zvýšenou fyzickou zátěží, osoby nad 50 let, těhotné ženy nebo i lidé často konzumující alkohol potřebují hořčíku ještě více.

Jen příjem hořčíku nestačí

Problém může nastat, i když hořčíku z potravin sice přijímáme dostatek, bohužel jej naše tělo nedokáže přijmout. Vstřebávání hořčíku ze střeva pak výrazně snižuje nedostatek vitamínů B1, B2 a B6, potraviny s vysokým obsahem tuků a sacharidů, potraviny s vysokým obsahem vápníku, zinku a fosfátů a v neposlední řadě vlákniny. Vláknina je totiž velmi důležitá pro hubnutí a zároveň jako prevence civilizačních chorob, zároveň ale snižuje vstřebávání hořčíku ze střeva.

Horcik magnesium v potravinach

V jakých potravinách je nejvíc hořčíku?
(obsah hořčíku v miligramech ve 100 gramech potraviny – množství je orientační)

Maso

Kuřecí maso23 mg
Losos27 mg
Tuňák63 mg
Kuřecí párek11 mg
Rybí prsty28 mg
Šunka14 mg
Treska50 mg
Krocan28 mg
Skopové23 mg

Mléčné výrobky

Parmezán38 mg
Čedar28 mg
Mozzarella26 mg
Riccotta10 mg
Eidam29 mg
Cottage8 mg
Mléko11 mg
Podmáslí11 mg
Bílý jogurt11 mg

Nápoje

Sojové mléko25 mg
Magnesia17 mg
Čerstvá pomerančová šťáva11 mg
Víno11 mg
Káva3 mg
Čaj2 mg
Pivo6 mg
Rajčatový džus11 mg
Kokosová voda25 mg

Ořechy

Vlašské ořechy158 mg
Lískové ořechy162 mg
Mandle272 mg
Kešu270 mg
Para ořechy376 mg
Pistácie121 mg
Pekanové ořechy252 mg
Arašídy168 mg
Slunečnicová semínka325 mg

Zelenina

Mrkev syrová12 mg
Špenát syrový79 mg
Špenát, tepelně upravený86 mg
Paprika25 mg
Okurka syrová12 mg
Květák syrový15 mg
Kysané zelí13 mg
Pekingské zelí, syrové8 mg
Brokolice syrová21 mg

Ovoce

Banán27 mg
Hrozny8 mg
Jahody13 mg
Meruňky10 mg
Jablka5 mg
Hrušky7 mg
Pomeranč9 mg
Třešně9 mg
Maliny22 mg

Některé potraviny jsou tedy velmi bohaté na hořčík, a pokud podpoříme jejich vstřebání, výsledek se jistojistě brzy dostaví. Při jakýchkoliv zdravotních potížích je samozřejmě důležité domluva s lékařem. Některé projevy se mohou shodovat s jinými problémy a nemusí jít o nedostatek hořčíku.

[an error occurred while processing the directive]

1 komentář k „V jakých potravinách je nejvíc hořčíku – magnesia”

nar.soc.

Odpovědět

Někde jsem četl, že deficit hořčíku má neblahý vliv na funkci srdce. Jednoduchý zdroj hořčíku je voda Magnezie nebo Anacid = léčivá suspenze na snižování kyselosti v žaludku. Jakmile je organismus překyselen používá na neutralizaci hořčík a vápník. Tyto dva prvky se vstřebávají za stejných podmínek a nápodobně vzniká i jejich deficit. U mužů může vzniknou z deficitu i rychlá tvorba močových kamenů = tvrdých a neobyčejně ostrých krystalů, které se shromáždí v ledvinové pánvičce a při sklouznutí do močovodu vyvolají ledvinovou koliku. Přinejmenším vyděsí pacienta podrápáním močovadů, což vede ke krvavému močení. Pravidelný příjem Anacidu místo jedlé sody na žáhu těmto situacím předejde. Hořčík uvádí i neutralizované následky kyselosti jen v emulzní formě a projdou ledvinami i močovým ústrojím nepozorovaně. Zvýšený výskyt kyselosti je dán konzumací červeného masa, uzenin ale i luštěnin. Sám to mám vyzkoušeno, Anacid rázně přeruší tvorbu moč. kamenů i kolik.

25. 3. 2023 at 10:35 pm

Vaše odpověď uživateli nar.soc. Zrušit

Vyžadované informace jsou označeny *