V jakých potravinách je nejvíc hořčíku – magnesia
Únava, častější bolesti hlavy, křeče ve svalech. To je jen pár základních projevů nedostatku hořčíku, tedy magnesia. Ale ani pravidelná konzumace potravin s vyšším obsahem hořčíku nemusí úplně vyřešit problémy s nedostatkem, pokud jej tělo nevstřebává v dostatečném množství.
Pravidelný příjem potravin s vyšším obsahem hořčíku nemusí znamenat vyřešení problémů s nedostatkem hořčíku. Aby naše tělo hořčík přijímalo v dostatečném množství, je potřeba si ohlídat, jaké další potraviny jíte. Některé mohou totiž příjem magnesia blokovat.
Projevy nedostatku hořčíku
Pokud trpíte nedostatkem hořčíku, mohou se u vás vyskytovat bolesti hlavy, bušení srdce, třes, křeče a záškuby ve svalech, tiky ve víčkách, lámou se nehty, padají více vlasy, jste náchylnější ke stresu a můžete víc propadat depresím. Nedostatek magnesia (hořčíku) se také projevuje špatnou koncentrací únavou a nespavostí.
Kolik hořčíku denně potřebujeme přijmout?
Dospělý muž denně potřebuje okolo 400 mg hořčíku na den. Dospělá žena okolo 350 mg hořčíku na den. Doporučená denní dávka stanovená EU je 375 mg/den. Osoby se zvýšenou fyzickou zátěží, osoby nad 50 let, těhotné ženy nebo i lidé často konzumující alkohol potřebují hořčíku ještě více.
Jen příjem hořčíku nestačí
Problém může nastat, i když hořčíku z potravin sice přijímáme dostatek, bohužel jej naše tělo nedokáže přijmout. Vstřebávání hořčíku ze střeva pak výrazně snižuje nedostatek vitamínů B1, B2 a B6, potraviny s vysokým obsahem tuků a sacharidů, potraviny s vysokým obsahem vápníku, zinku a fosfátů a v neposlední řadě vlákniny. Vláknina je totiž velmi důležitá pro hubnutí a zároveň jako prevence civilizačních chorob, zároveň ale snižuje vstřebávání hořčíku ze střeva.
V jakých potravinách je nejvíc hořčíku?
(obsah hořčíku v miligramech ve 100 gramech potraviny – množství je orientační)
Maso
Kuřecí maso | 23 mg |
Losos | 27 mg |
Tuňák | 63 mg |
Kuřecí párek | 11 mg |
Rybí prsty | 28 mg |
Šunka | 14 mg |
Treska | 50 mg |
Krocan | 28 mg |
Skopové | 23 mg |
Mléčné výrobky
Parmezán | 38 mg |
Čedar | 28 mg |
Mozzarella | 26 mg |
Riccotta | 10 mg |
Eidam | 29 mg |
Cottage | 8 mg |
Mléko | 11 mg |
Podmáslí | 11 mg |
Bílý jogurt | 11 mg |
Nápoje
Sojové mléko | 25 mg |
Magnesia | 17 mg |
Čerstvá pomerančová šťáva | 11 mg |
Víno | 11 mg |
Káva | 3 mg |
Čaj | 2 mg |
Pivo | 6 mg |
Rajčatový džus | 11 mg |
Kokosová voda | 25 mg |
Ořechy
Vlašské ořechy | 158 mg |
Lískové ořechy | 162 mg |
Mandle | 272 mg |
Kešu | 270 mg |
Para ořechy | 376 mg |
Pistácie | 121 mg |
Pekanové ořechy | 252 mg |
Arašídy | 168 mg |
Slunečnicová semínka | 325 mg |
Zelenina
Mrkev syrová | 12 mg |
Špenát syrový | 79 mg |
Špenát, tepelně upravený | 86 mg |
Paprika | 25 mg |
Okurka syrová | 12 mg |
Květák syrový | 15 mg |
Kysané zelí | 13 mg |
Pekingské zelí, syrové | 8 mg |
Brokolice syrová | 21 mg |
Ovoce
Banán | 27 mg |
Hrozny | 8 mg |
Jahody | 13 mg |
Meruňky | 10 mg |
Jablka | 5 mg |
Hrušky | 7 mg |
Pomeranč | 9 mg |
Třešně | 9 mg |
Maliny | 22 mg |
Některé potraviny jsou tedy velmi bohaté na hořčík, a pokud podpoříme jejich vstřebání, výsledek se jistojistě brzy dostaví. Při jakýchkoliv zdravotních potížích je samozřejmě důležité domluva s lékařem. Některé projevy se mohou shodovat s jinými problémy a nemusí jít o nedostatek hořčíku.
nar.soc.
Někde jsem četl, že deficit hořčíku má neblahý vliv na funkci srdce. Jednoduchý zdroj hořčíku je voda Magnezie nebo Anacid = léčivá suspenze na snižování kyselosti v žaludku. Jakmile je organismus překyselen používá na neutralizaci hořčík a vápník. Tyto dva prvky se vstřebávají za stejných podmínek a nápodobně vzniká i jejich deficit. U mužů může vzniknou z deficitu i rychlá tvorba močových kamenů = tvrdých a neobyčejně ostrých krystalů, které se shromáždí v ledvinové pánvičce a při sklouznutí do močovodu vyvolají ledvinovou koliku. Přinejmenším vyděsí pacienta podrápáním močovadů, což vede ke krvavému močení. Pravidelný příjem Anacidu místo jedlé sody na žáhu těmto situacím předejde. Hořčík uvádí i neutralizované následky kyselosti jen v emulzní formě a projdou ledvinami i močovým ústrojím nepozorovaně. Zvýšený výskyt kyselosti je dán konzumací červeného masa, uzenin ale i luštěnin. Sám to mám vyzkoušeno, Anacid rázně přeruší tvorbu moč. kamenů i kolik.
25. 3. 2023 at 10:35 pm