Jednoduchý a zdravý domácí tvaroh
![domaci tvaroh z kefiru z tibetske houby](https://surpan.cz/wp-content/uploads/2023/03/domaci-tvaroh-z-kefiru-z-tibetske-houby.jpg)
Vytvořit si doma z mléka vlastní chutný tvaroh zní lákavě, hlavně v době, kdy kupovaný tvaroh je plný vody a ne zrovna moc chutný. Jenže jak na to? Asi to nebude tak jednoduché, jak to zní. Mám dobrou zprávu, mít vlastní velmi dobrý tvaroh domácí výroby jde zvládnout úplně s přehledem.
Nejprve si z mléka vytvoříme kefír pomocí tibetských houbiček. Návod, jak si vytvořit kefír z tibetských houbiček je zde: Kefír. Není to sice hned, fermentace a vznik kefíru trvá 24 hodin, ale přeci jen jde o kvalitní domácí tvaroh. A vy u toho nemusíte být 24 hodin. Houbičky to zvládnout sami.
![kefir z tibetske houby 1](https://surpan.cz/wp-content/uploads/2023/03/kefir-z-tibetske-houby-1.jpg)
Jak si vyrobit domácí tvaroh
Když už je kefír hotov, další postup je zcela jednoduchý. Pomalu kefír (bez houbiček) zahřejte na 35 až 45°C (tvaroh bude měkčí – čím vyšší teplota bude, tím tvrdší bude výsledný tvaroh). Poté budeme potřebovat nějakou hustější tkaninu (mnohdy se používají dříve hojně využívané plátěné plínky pro děti), do které kefír nalijeme a přes tkaninu přecedíme. Poté necháme okapat. Až přebytečná tekutina odteče (trvá to několik hodin), máte hotovo.
![domaci tvaroh](https://surpan.cz/wp-content/uploads/2023/03/domaci-tvaroh.jpg)
Využití domácího tvarohu
Tento tvaroh se dá využít jak na výrobu domácích tvarohových pomazánek na chleba, tak sladkého tvarohu s cukrem. Rozhodně stojí za vyzkoušení. Dobrou chuť.