Poradna

Poradna (fórum) pro akvaristy. Ve volných chvílích odpovídáme na dotazy, informujeme o novinkách a zajímavostech z akvaristiky.

Z důvodu snížení rizika nevyžádaných zpráv jsou příspěvky schvalovány a je nutné se přihlásit ( po registraci).

Do poradny je po přihlášení možné vkládat jak textové dotazy, tak vlastní fotografie.

Please or Registrovat to create posts and topics.

Zamoří řasokoule akvárium? aneb řasokoule vs Cladophora

Tak jak to je, zamoří řasokoule akvárium zelenou řasou? Long story short: Ne 🙂
Podrobněji...
Často se říká, že z řasokoule vyrostou dlouhá vlákna a zamoří akvárium zelenou vláknitou řasou. Může se to tak na první pohled jevit, jde ovšem o dva rozdílné druhy a dokonce i rody. Společný mají pouze řád Cladophorales. Nechvalně známá Cladophora glomerata - žabí vlas se snadno na řasokouli uchytí, přenese a roste. Stejně tak se může přenést i na mechu, rostlinách a pod., tedy ani v případném zavlečení není řasokoule jediným možným viníkem. To, že řasy rostou jedna na druhé není neobvyklé. Zde to ale vytváří chybný dojem, že řasokoule "zdivočí" a sama vytváří dlouhá větvená vlákna. Ve skutečnosti opravdu řasokoule má několik forem růstu, ale ani jedna taková dlouhá vlákna nevytváří. Oproti žabímu vlasu má rozdílnou buněčnou stavbu a jinak vypadá i větvení vláken a řasa se i jinak chová.
Tedy ona dlouhá vlákna nejsou vlákny samotné řasokoule a řasokoule není ani "zaručený" přenašeč. Rozbujení žabího vlasu je jedině z důvodu, že má v daném akváriu vhodné podmínky. Pokud je mít nebude, neporoste ani uchycená na řasokouli ani jinde v akváriu.

Zde přidávám své porovnání:
řasokoule zelená / Aegagropila linnaei Kützing 1843
rasokoule zelena Aegagropila linnaei Kutzing 1843
více např. zde: https://www.algaebase.org/search/species/detail/?species_id=fb8306170f6a7d75e zde je i v poznámce vysvětlena změna taxonomie a proč již Cladophora aegagropila není platný název.

žabí vlas / Cladophora glomerata (Linnaeus) Kützing, 1843
zabi vlas Cladophora glomerata Linnaeus Kutzing 1843
více např. zde: https://www.algaebase.org/search/species/detail/?species_id=58006

Surpan has reacted to this post.
Surpan