Poradna

Please or Registrovat to create posts and topics.

Zamoří řasokoule akvárium? aneb řasokoule vs Cladophora

Tak jak to je, zamoří řasokoule akvárium zelenou řasou? Long story short: Ne 🙂
Podrobněji...
Často se říká, že z řasokoule vyrostou dlouhá vlákna a zamoří akvárium zelenou vláknitou řasou. Může se to tak na první pohled jevit, jde ovšem o dva rozdílné druhy a dokonce i rody. Společný mají pouze řád Cladophorales. Nechvalně známá Cladophora glomerata - žabí vlas se snadno na řasokouli uchytí, přenese a roste. Stejně tak se může přenést i na mechu, rostlinách a pod., tedy ani v případném zavlečení není řasokoule jediným možným viníkem. To, že řasy rostou jedna na druhé není neobvyklé. Zde to ale vytváří chybný dojem, že řasokoule "zdivočí" a sama vytváří dlouhá větvená vlákna. Ve skutečnosti opravdu řasokoule má několik forem růstu, ale ani jedna taková dlouhá vlákna nevytváří. Oproti žabímu vlasu má rozdílnou buněčnou stavbu a jinak vypadá i větvení vláken a řasa se i jinak chová.
Tedy ona dlouhá vlákna nejsou vlákny samotné řasokoule a řasokoule není ani "zaručený" přenašeč. Rozbujení žabího vlasu je jedině z důvodu, že má v daném akváriu vhodné podmínky. Pokud je mít nebude, neporoste ani uchycená na řasokouli ani jinde v akváriu.

Zde přidávám své porovnání:
řasokoule zelená / Aegagropila linnaei Kützing 1843
rasokoule zelena Aegagropila linnaei Kutzing 1843
více např. zde: https://www.algaebase.org/search/species/detail/?species_id=fb8306170f6a7d75e zde je i v poznámce vysvětlena změna taxonomie a proč již Cladophora aegagropila není platný název.

žabí vlas / Cladophora glomerata (Linnaeus) Kützing, 1843
zabi vlas Cladophora glomerata Linnaeus Kutzing 1843
více např. zde: https://www.algaebase.org/search/species/detail/?species_id=58006

Surpan has reacted to this post.
Surpan