Poradna

Please or Registrovat to create posts and topics.

vetřelci a hosté v akváriu

Mrskavka / Stentor sp.
patří mezi největší nálevníky, velikost může být až cca 2mm. Tvarem připomíná trychtýř - v akváriích se objevují jako bílé hvězdicovité shluky více jedinců na površích a rostlinách. Na dotek reagují stažením. Mohou se odpoutat a volně se pohybovat. Živí se mikroorganismy. Pro ryby neškodné, výskyt indikuje vyšší biologickou zátěž ve vodě (dostatek potravy). Většinou stačí častěji provést výměnu vody, zlepšit údržbu, nepřekrmovat.
Mrskavka 1
© Inge Pašková

Surpan has reacted to this post.
Surpan
Koutule skvrnitá / Clogmia albipunctata (Williston, 1893) 
V akváriu, spíše ve filtru se občas vyskytnou tyto cca 1 cm velké, organickým odpadem se živící larvy. V ČR invazní druh. Životu v akváriu nijak neškodí, ale po zakuklení se jedinci vylíhnou a doma je asi nikdo nechce 🙂 Na zahraničních webech najdete pod názvem "drain fly".
https://www.biolib.cz/cz/taxon/id118959/

obě fotografie © Ondřej Zicha, biolib.cz
Clogmia albipunctata - koutule skvrnitá Clogmia albipunctata - koutule skvrnitá

Surpan has reacted to this post.
Surpan

Člunka pravohrotá / Ferrissia fragilis (Tryon, 1863)
drobný plž, vídáme většinou ve velikosti do 2 mm, může být i o něco málo větší.  Nijak neškodí, živí se nánosy na površích v akváriu. nejčastěji si jí všimneme na skle, při pozorném hledání ji často spatříme i na rostlinách. Většinou se po nějakém větším rozmnožení populace opět zmenší na sotva zaznamenatelné jedince nebo zcela vymizí. Vůbec není třeba proti ní jakkoli zasahovat.
https://rybicky.net/atlasostatnich/clunka_pravohrota
clunka pravohrota Ferrissia fragilis

Surpan has reacted to this post.
Surpan

Prosím, nevíte co je tohle za vodního živočicha? Je tak 1mm malý a celkem i rychlý. Zdržuje se u dna a na kořenech v akváriu.

Nahrané soubory:
  • Pro přístup k nahraným souborům se musíte přihlásit.

Z té fotky to moc poznat není, ale tipuji nějaké lasturnatky. Porovnejte např s tímto https://www.youtube.com/watch?v=d9ayJ8DpLuk

 

"Dafnie / perloočka / vodní blecha"
pod těmito názvy se o nich bude v akvaristice nejčastěji mluvit. Jde o malé (1-5mm) světlé členovce. V akváriu se mohou vyskytnout různé druhy, často hrotnatky. Zde na fotografii nejspíš zástupce rodu břichatka - Ceriodaphnia, Dana, 1853 (řád perloočky - Cladocera > čeleď hrotnatkovití - Daphniidae)
Jsou neškodné, potravou jsou řasy a sinice, poslouží jako potrava pro ryby (někteří akvaristé si je chodí jako krmivo pro ryby lovit)
Možnost zavlečení do akvária na materiálu z vody z přírody. Vajíčka dokáží přečkat sucho a zimu.
https://www.biolib.cz/cz/taxon/id32517/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Perloo%C4%8Dky
https://www.gbif.org/species/2234852

Nahrané soubory:
  • Pro přístup k nahraným souborům se musíte přihlásit.