Poradna

Please or Registrovat to create posts and topics.

Jaké osvětlení vybrat do akvária?

Diskuze a zkušenosti s akvarijním osvětlením. Porovnání osvětlení o funkčních akvárií je možné podle velikosti nádrže a náročnosti rostlin v článcích rozdělených dle objemu akvárií: osvětlení pro akvária od 30 do 99 litrů, osvětlení pro akvária od 100 do 199 litrů a osvětlení akvárií o objemu nad 200 litrů.

Dobrý den, chystám se založit low tech akvárium. Délka je 100x45x47 (d h v) nejspíš budu i sytit Co2 pro lepší vitalitu rostlin s prisunem hnojiv v rozumném množství denně. Stačilo by na takové akvárium 2x 20w led relefktor z vašeho sortimentu? Nebo 2x 10w bude stačit. Díky za odpověď. Vojtěch P.

Dobrý den, metrových akvárií s LED reflektory mám 8 kousků a u všech mám 3-4 kusy. Je to z důvodu, že výška akvária 47 cm je vcelku hodně, aby i na dno dopadlo dostatek světla a zároveň aby světlo bylo rovnoměrné a netvořily se nevzhledné světelné kužely. Proto bych volil pro nenáročné rostliny 4x 10W, pokud budete sytit i CO2, tak spíše 3x 20W.

Přeji pěkný den, Jirka Surpan Fojtík

Dobrý den,

plánuji znovu založit mé 112L(80x35x40, DxŠxV) akvárium, především kvůli chybám při začátcích, zároveň je v akváriu ale stále setové zářivkové osvětlení které bych rád vyměnil, rád bych se zeptal, jaké osvětlení by bylo vhodné ? Přemýšlím i nad dodáváním co², nejspíše z co² generátoru. Hodně se mi líbí varianta s led reflektory, jen nevím kolik a jak silné použít, stačilo by 3x10W ?  Rád bych pěstoval nejlépe nenáročné - středně náročné rostliny a nějakou vhodnou kobercovku.

Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Jakub Š.

Dobrý den,

pro nenáročné rostliny budou 3x 10W LED reflektory stačit. Pro kobercovku středně náročnou na světlo (eleocharisy) bych ale spíše volil 2x 20W LED reflektor.

Přeji pěkný den, Jirka Surpan Fojtík

Dobrý den, před nedávnem cca 2,5 měsíce zpátky jsem si rozjel akvárium o rozměrech 100x45x47( DxŠxV). Na vaši radu jsem použil osvětlení nejprve 4x led reflektor a posléze jsem se uskromnila na 3 kusy.  Jde mi spíše o to jakou vzdálenost led reflektorů od hladiny zvolit jako uspokojivou. Jsou tam nenáročné rostliny, ale některé jsou pokryty černou řasou, s kterou nyní bojují. Svítím cca 6h denně s přestávkou.  Nyní jsou světla  cca 18cm od hladiny s použitím krycího skla. Díky za odpověď . Vojtěch P.

Dobrý den, LED reflektory mám většinou od hladiny cca 10 - 15 cm, ale dají se klidně dát i 20-25 cm, pokud by svítily moc, což by se nejpravděpodobněji projevilo zelenou řasou. Černá řasa nejčastěji vzniká z důvodu nahromadění detritu někde v akvárku, mnohdy i na dost nedostupných místech, jako u kořenů, někde u trubek filtru, za špatně nalepeným keramickým pozadím, nebo jej způsobuje zanesený filtr, tlející dřevěný kořen, silným překrmováním a pravděpodobně přehnojení železem, či úmrtím živočichů. U tak mladého akvária je to ale zvláštní. Kvůli tomu bych potřeboval akvárko vidět, pošlete mi jeho fotku na info@surpan.cz s komentářem, že jsme se bavili ve fóru, ať si to přiřadím.

Také bych doporučil zvýšit dobu svícení na 8-9 hod, nejlépe postupně po  půl hodince týdně.

Přeji pěkný den, Jiří Fojtík